

Alger er på mange måder, hvis ikke en husejers største mareridt, så i hvert fald en stor kilde til irritation. Indtrykket af en fin og nydelig bolig kan hurtigt spoleres hvis du for alvor får alger på en af boligens overflader.
Men hvor stort et problem er det med alger? Kan man gøre noget for at forebygge dem, og hvad gør man hvis skaden er sket? Få svaret på dette og en række andre ting, når vi guider dig frem til en algefri bolig.
Alger og de problemer de giver
Skal man slippe af med alger, er det vigtigt først at forstå hvor de kommer fra. Kort fortalt er alger små organismer der kræver tre ting for at overleve: lys, organisk materiale og vand. Den sidste faktor er ret vigtig for det er desværre det våde danske klima, der gør danske huse så udsatte for alger og lignende.
Alger har altså nemt ved at komme frem på danske boliger, og få boligejere vil kunne være sikre for at slippe for dem. Spørgsmålet er så om i hvilken grad du kan leve med dem. Hvor store problemer alger skaber handler nemlig meget om hvor de sætter sig.
Alger kan nemlig sætte sig på alle slags overflader på boligen. Særligt taget og fliserne, og i nogen grad facaderne, er udsatte. Alger på fliser er sjældent farligt for fliserne, mens de på taget kan være med til at forkerte tagets levetid. Uanset hvad, er det primære problem med alger dog et visuelt et, så det at komme af med dem handler meget om at gøre huset pænere.
Forebyggelse af alger
Det kan være svært at forebygge mod alger. Dets livsforudsætninger – lys, organisk materiale og vand – er der typisk meget af på danske boliger, og det er ikke sådan lige til at skærme af. Har du en terrasse kan du med lidt held forebygge alger ved at dække den til hen over vinteren. Det er her du ikke bruger den, og ofte her det er fugtigst, så det giver det kan give mening.
Det er dog aldrig helt sikkert, og den bedste forebyggelse er ofte en form for behandling af dine udsatte overflader. En algebehandling kan både foretages på tag, fliser og facade, og dræber selv mikroskopiske alger, så de ikke lige kommer igen med det samme. Imprægnering af fliser er også ofte en god ide, da fliserne så bliver mere vandafledende, og dermed forværres levevilkårene for algerne.
Behandling af alger hvis skaden er sket
Har du som husejer fået alger, og vil du gerne af med dem igen, er der visse metoder du kan bruge. Du kan på din terrasse for eksempel ty til at skrubbe med en kost og lidt sand, eller bruge brun sæbe. Dette er dog mest at anbefale hvis vi taler om et mindre område, da det er hårdt arbejde og kræver mange timer for at få et ordentligt resultat.
En mere effektiv måde, og nok den rette vej at gå hvis der er tale store arealer, er at rense dine fliser med en fliserenser. En fliserenser er en højttrykspuler der vinkler vandstrålen så den ikke ødelægger fliserne under rensningen. Fliserenser kan også fås som facaderenser, men dette er et lidt mere professionelt værktøj.
Du kan både erhverve dig en fliserenser selv, eller hyre professionelle til at udføre rensningen med deres værktøj. Sidstnævnte har selvfølgelig den fordel at du slipper for at gøre det selv, men ofte kan du også få nogle af de forebyggende behandlinger som blev nævnt i forrige afsnit. Dette kan ofte medvirke til et længerevarende resultat, så du virkelig ikke behøver bekymre dg om hvorvidt algerne kommer igen med det samme.