

Der er vist ikke mange, der ikke ville være enige i, at det er fantastisk at komme hjem til et dejlig varmt hus med et dejligt varmt gulv – især om vinteren. Det er ren luksus, og faktisk er der masser af fordele ved gulvvarme generelt. Gulvvarme sikrer en mere jævn opvarmning af rummet, giver et behageligt varmt gulv og sikrer også bedre indretningsmuligheder, da der ikke er nogle irriterende radiatorer i vejen.
Der findes overordnet to forskellige typer af gulvvarme, nemlig elgulvvarme og vandbaseret gulvvarme. Begge dele har sine fordele og ulemper. Vi gennemgår her begge dele, så du kan finde den bedste løsning for dig.
Elgulvvarme
Elgulvvarme er baseret på et net af elektriske tråde, som bliver varmet op af strømmen, der løber igennem det. Disse tråde kan man enten støbe ned i beton eller lægge under trægulv, fliser eller laminat. Det er en god løsning, da den kan bruges til stort set alle gulvtyper, men det egner sig bedst til klinke-, flise- og trægulv.
Elgulvvarme giver et varmt og behageligt gulv – og generelt rum – hele året rundt, da det kan køre om sommeren såvel som om vinteren. Det samme er ikke tilfældet for vandbaseret gulvvarme, idet centralvarmeanlægget som regel er lukket om sommeren.
Elgulvvarme er også meget nemt at montere – også selv om man ikke er uddannet håndværker. Med elgulv varmekabler eller varmemåtter er det nemt at lægge gulvvarmen under gulvet eller endda ovenpå et eksisterende (gammelt) gulv. Det kræver altså ikke de store renoveringsprojekter – i mange tilfælde ikke engang at fjerne gulve – så det er noget, der kan gøres af de fleste og gøres rimelig hurtigt.
Elgulvvarme benyttes generelt ikke som primær varmekilde – kun i sommerhus, fritidshus eller kolonihavehus – på grund af begrænsninger i bygningsreglementet. Det er dog en udmærket supplerende varmekilde og er perfekt til opvarmning af yderrum, loftrum eller badeværelset.
Vandbaseret gulvvarme
Ved vandbaseret gulvvarme bliver varmt vand ledt igennem rør af enten kobber, stål eller plast. Rørene bliver støbt ned i betongulvet og tilsluttet boligens centralvarme. Det kan enten supplere eller helt erstatte almindelig opvarmning via radiator, og det giver også en behagelig og jævn varme i rummet – dog kun i vinterhalvåret.
Vandbaseret gulvvarme er generelt en dyr løsning – og det er ikke noget, du kan gå i gang med selv. Der er tale om en meget omfattende installation – og det kræver at hele gulvet brydes op. Der skal derfor altid udføres af en gulvekspert eller en VVS’er, så resultatet ender med at blive godt. Man må udelukkende gøre det selv, hvis man har den nødvendige erfaring og viden – men uanset må du ikke selv tilslutte slangerne til boligens varmeanlæg, da det ifølge loven skal gøres af en autoriseret VVS’er.