Styrk biodiversiteten i byen

Vi får hele tiden skudt i skoene, at vi jokker rundt i to store spinatbede for tiden. Det første er klimakrisen, det andet er biodiversitetskrisen. Det er frustrerende at lægge øre til, når du ikke føler, at du kan gøre noget ved det.

 

For det der med at skabe bedre forhold, er jo noget, der kun foregår ude hos landmændene.

 

Forkert.

 

At sikre bedre forhold for biodiversiteten er noget, du kan gøre hvor end, du bor – også i byen. Det kræver bare, at du ofrer noget plads, og prioriterer bien frem for grillen.

 

Altanen

Altanen er en slagmark for biodiversitet. Selvom dit eget lille stykke af udendørs paradis ikke virker som om, det kan bruges til anden end en platform for indtagelse af rosévin og smøger, kan du indrette den på en sådan måde at bierne, sommerfugle og mariehønsene kommer til at elske dig.

 

Små stykker have – som altanen må betragtes som – kræver små planter. Så længe du har nok små planter, ender du med at lave et stort bed. Her er det vigtigste, at du planter med variation for øje. Selvom din yndlingsblomst er god for bier, skal du alligevel sørge for at tilgodese så mange insekter som overhovedet muligt.

 

Det kan både være flot og smagfuldt, da mange krydderurter faktisk tiltrækker dyreliv.

 

Køb økologisk

Har du ikke selv mulighed for at få fingrene i mulden og give dit bidrag direkte, kan det gøres ad omveje. Sprøjtemidler er noget af det, der har skabt biodiversitetskrisen i første omgang, og det er derfor også i din interesse at formindske brugen af fremtidige sprøjtemidler.

 

Det gøres nemmest ved at købe økologisk. Du har måske reservationer omkring økologi, da du husker det som værende svinedyrt. Økologiske madvarer er blevet mere udbredt, og koster i dag mindre end tidligere.